puhelin 010 504 7611
email risto.valli@fuelk.com

Lataa uusin esitteemme!

Lataa uusin esitteemme!

Esitteestä voit lukea Säästötankkaus-palvelustamme ja tutustua tuotteisiimme. Säästöopas

Saat esitteen välittömästi luettavaksesi. Esitteen lataaminen ei sido sinua mihinkään.

Vieraskynä -blogi: Polttoainevarkaudet syövät yrittäjän rahoja ja voimavaroja

Polttoainevarkaudet yleistyvät huimaa vauhtia ja nykyään kuljetusalan yrittäjät joutuvatkin vartioimaan kuorma-autojaan entistä tiiviimmin ja tarkemmin. Tämä ei kuitenkaan usein riitä, vaan polttoainetta on varastettu esimerkiksi kameravalvotulta alueelta tai kotipihassa parkissa olevasta kuorma-autosta. Ulkomaan ajossa olevat kuskit joutuvat pelkäämään myös fyysistä vahingoittamista. Muun muassa hyttiin kaasuttaminen tai kuljettajan pahoinpitely, ja mahdollisesti myös ryöstäminen sekä jopa tappaminen, eivät ole enää uusi trendi polttoainevarkaiden keskuudessa.

Viime vuoden lopulla Rausteel teki kyselytutkimuksen polttoainevarkauksista. Kyselyyn vastasi yhteensä 129 kuljetusalan yrittäjää ympäri Suomen. Kyselymme sisälsi 17 kysymystä ja jokaiseen kysymykseen vastasi vähintään puolet vastaajista. Vastauksista kävi ilmi esimerkiksi se, että reilusti yli puolelta vastaajista oli joskus varastettu polttoainetta. Enemmistöltä oli varastettu polttoainetta 2-4 kertaa viimeisen kolmen vuoden aikana. Siitä koituu jo kohtuullisen isot taloudelliset menetykset yrittäjälle, varsinkin kun määrissä puhutaan alle 500 litrasta yli 5000 litraan varastettua polttoainetta. Suurin osa vastaajista olikin sitä mieltä, että polttoainevarkaudet ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana.

Poliisihallituksen tilastopalvelusta saamani polttoainevarkaustilaston mukaan, viime vuonna polttoainevarkauksia ilmoitettiin poliisille yhteensä 5624 kappaletta. Tilastossa ei kuitenkaan ole eriteltynä esimerkiksi juuri kuljetusalan yrittäjien polttoainevarkauksia vaan tilasto koskee kaikkia polttoainevarkauksia. Tästä seikasta huolimatta otan vapauden päätellä, että iso osa tuosta määrästä liittyy nimenomaan esimerkiksi kuorma-autojen polttoainevarkauksiin, koska ongelma on kovaa vauhtia yleistymässä Suomessa.

Kyselyssämmekin kysyimme kuljetusalan yrittäjiltä, ovatko polttoainevarkaudet heidän mielestään lisääntyneet viimeisen vuoden aikana. Tähän kysymykseen vastasi 69 vastaajaa, joista enemmistö oli sitä mieltä, että polttoainevarkaudet ovat lisääntyneet. Samaa mieltä oli myös suurin osa niistä kuljetusalan yrittäjistä, joiden kanssa henkilökohtaisesti keskustelin taannoin Power Truck Show’n Kuljetusmessuilla. Keskusteluidemme perusteella kuulosti, että monikaan yrittäjä ei enää ilmoita polttoainevarkauksista poliisille, koska polttoainevarkaudet ovat niin yleisiä, että yrittäjät kokevat ilmoittamisen lähes turhaksi. Tämä on aika lannistavalta kuulostava fakta, mutta valitettavasti todellisuutta monille tälläkin hetkellä.

Keskittyminen ongelman ennaltaehkäisyyn, olisi tässä tilanteessa yrittäjälle huomionarvoista ja kustannustehokasta. Jos olisi mahdollista säästää huoltoihin, tankin korjaukseen ja aina uuteen tankkiin uppoava raha, estää omaan kuljetuskalustoon kohdistuvat varkaudet ja saada mielenrauha, eikö yrittäjä silloin säästäisi fyysistä ja henkistä pääomaa ”pitkän pennin”? Ja eikö pirteä ja hyvinvoiva sekä turhilta kuluilta välttynyt yrittäjä olisi silloin yritykselle avaintekijä menestykseen?

Niin, pohtikaapa sitä. 😉

Syysterveisin,
Anita
Rausteel Oy

anita.kanerva@rausteel.com
+358 40 1604180