Ainetta vaivatta
JULKAISTU KONEURAKOINTI 1/2019
Teksti ja kuvat: Juha Pokki, kuvakaappaukset: Fuelk Oy
Lue näköispainosta »
Fuelk-polttoainesäiliöt ovat jo tuttu tuote metsäkonekäytössä, mutta ne soveltuvat yhtä hyvin myös esimerkiksi maanrakennuspuolelle. Säiliön toimivuuden viimeistelee Fuel As A Service -palvelu, jonka avulla polttoaineen tilaaminen työmaalle on muutaman sekunnin homma.
HELPPOA JA MIETITTYÄ. Polttoaineen tilaus onnistuu nopeasti mobiiliapplikaation avulla ja Fuelk-säiliön toiminnallisuus on pitkälle mietitty. Tankkauspuuhissa Maansiirto Hämeenniemi Ky:n Alpo Lehtonen (vas.) ja Petri Hämeenniemi.
Keuruulainen Maansiirto Hämeenniemi Ky on Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla toimiva, vuonna 2015 perustettu maanrakennusyritys, jonka kalustokattaus koostuu kymmenestä koneesta sekä neljästä kuorma-autosta. Viimeisen puolen vuoden aikana koneiden polttoainehuoltoa on alettu yhä enemmän keskittää erillisen, ulkopuolisen palvelun piiriin, sillä keväällä taloon hankittiin kolme ensimmäistä 970-litraista Fuelk-IBC-säiliötä ja niiden täyttäminen työmailla hoidetaan Fuelkin Fuel As A Service -palvelun avulla. Tämä FAAS-palvelu perustuu käyttäjäpuolella älypuhelinsovellukseen, johon kirjautunut käyttäjä saa muutamalla painalluksella tilattua haluamansa määrän polttoainetta juuri oikeaan paikkaan.
NOPEASTI HOIDETTU. Tilausjärjestelmä paikantaa säiliön sijainnin ja käyttäjä syöttää halutun määrän sekä valitsee laadun. Mahdollisen siirron voi myös ennakoida lisätietona.
Tilaus välitetään Fuelkin järjestelmän kautta suoraan polttoaineen toimittavalle yritykselle eikä tilaajaosapuolen tarvitse soitella, sopia, kysellä hintoja eikä useimmiten edes neuvoa kuljettajaa paikalle. Järjestelmä pitää huolen kaikesta ja lasku tulee suoraan öljy-yhtiöltä asiakkaalle. Nyt puolen vuoden kokeilun jälkeen yrittäjä Petri Hämeenniemi on vahvasti sitä mieltä, että menetelmä toimii ja siitä on ollut yritykselle selvää hyötyä.
MUKANA TYÖMAALLA. Säiliöt ovat helposti siirrettäviä,lukittavia ja vievät muotonsa puolesta hillitysti
tilaa. Tilausjärjestelmä kulkee mukana kaikilla sitä tarvitsevilla ja tilausoperaatio kestä muutaman sekuntin.
TUTTU SÄILIÖ, UUSI YMPÄRISTÖ.
Aloitetaan purkamaan asiaa kuitenkin vielä kertaamalla säiliöiden perusasiat. Fuelk-säiliöitä on käytetty jo muutaman vuoden ajan metsäkoneiden polttoainehuollossa, ja tuote on sillä sektorilla todettu toimivaksi. Maansiirtopuolelle tarjottavat säiliöt ovat samoja, tuttuja tuotteita ja ne soveltuvat tällekin alalle hyvin. Säiliöitä on saatavana sekä 450- että 970-litraisina, joista jälkimmäinen on se suositumpi vaihtoehto. Litratilavuus pitää huolen siitä, että alle 1000-litraisena yhden astian siirtämiseen ei yleisillä teillä vaadita ADR-lupia. Säiliön täyttö- ja tankkausyhteet, eli iso täyttöaukko, Camlock-liitin ja letku pikaliittimellä, on koottu vankan, lukittavan kannen alle, huoltoluukku puolestaan toisen vastaavan alle. Varsinkin jälkimmäisen luukun suojiin mahtuu myös jonkin verran tavaraa, esimerkiksi rasvatuubeja tai muuta vastaavaa. Kannet suojaavat hyvin myös mm. lumelta.
Ulkoisesti säiliön muoto on sylinterinmallinen ja päällä on tukeva nostosanka, johon tässä käytössä on vielä lisätty erillinen nostokorvake ketjulla nostamista varten. Maansiirtokäytössä ei puolestaan tarvita säiliön kylkeen pankkosankaa, joka metsäversiossa mahdollista säiliön nopean ja sitomattoman kuormaamisen ajokoneen kyytiin.
KOKEMUKSET PUHUVAT PUOLESTAAN.
Säiliöt on todettu työmailla toimiviksi, ja erityistä kiitosta saa täyttöaukko, joka on tarpeeksi suurikokoinen, jotta koneiden tankkauspumpun letku mahtuu sitä kautta säiliöön. ”Joskus joudutaan tankkaamaan erilaisista astioista ja siksi emme ole tätä pikaliitinmenetelmää vielä koneisiin laittaneet. Tankkausletku on helppo laittaa täyttöaukosta säiliöön, mikä ei taas pelkällä Camlockilla varustetuissa säiliöissä ole helppoa, kun takaiskuventtiili ei kunnolla mahdu”, kertoo Petri Hämeenniemi.
Siirrot suoritetaan omalla nosturiautolla työmaalta toiselle ja työmaan sisällä käytetään yleensä ketjuja. Tämä onkin oikeastaan ainoa kohta, johon toivotaan vielä pientä parannusta. ”Ketjulla nostettaessa säiliö keikkuu aika lailla”, kertoo kaivinkoneenkuljettaja Alpo Lehtonen. Pyörittäjän pihdeillä siirtely voisi olla helpompaa, mutta toimeen on toki tultu näinkin. Jaloissa on omat kiinnityskorvakkeet, joiden kautta viisipistenosto onnistuisi ja voisi olla tukevampaa, mutta tällöin ainakin ketjuilla siirrettäessä riimut hankaisivat säiliön kylkeen. Pikkujuttuja, joihin varmasti jossain vaiheessa tulee kohennusta?
PALVELU PELAA, JATKOA SEURAA.
Kokonaisuuden viimeistelee aiemmin mainittu FAAS-tilausjärjestelmä, jota Alpo Lehtonen puhelimestaan näyttää. Säiliöt paikantuvat niiden sisäisen paikannuslaitteen avulla juuri oikeaan kohtaan työmaata, jonka jälkeen valitaan haluttu polttoainemäärä ja talvi- tai kesälaatu. Sitten tilaus laitetaan eteenpäin ja peli on selvä 15 sekunnissa. ”Kolme päivää aikaisemmin on suositeltu tilauksen tekoa, mutta parhaimmillaan aine on tullut kahdessa tunnissa tilauksesta”, Lehtonen kehuu. ”Säiliöautonkuljettajia ei ole juuri tarvinnut työmaalle neuvoa, heillä on käsittääkseni sama karttanäkymä käytössään”, Petri Hämeenniemi jatkaa. ”Ja koska sijainti on tarkka, säiliö löytyy isoltakin työmaalta tai sellaisilla kohteilla, joissa ei ole vielä kadunnimiä.” Säiliön lukon avain toki on työmaalla koneenkuljettajan taskussa, joten se täytyy olla paikalla antamassa.
Entäpä sitten palvelun arvo yritykselle? Sehän kuitenkin kustantaa jotakin? ”Itse asiassa laskimme, että vaikka siinä onkin käyttömaksu, lopputulos on kuitenkin halvempi. Se perustuu siihen, että Fuelkilla on polttoaineesta yhteisostohinnoittelu ja se on edullisempi, kuin että lähtisimme yksinään hinnasta tappelemaan”, Petri tuumii.
Ilmeisesti säiliöt ovat siis tuoneet paitsi vaivattomuutta, myös rahallista säästöä, joka kuittaa aikaa myöten hankintahinnan ja palvelumaksun. Vaikuttaako siltä, että puolen vuoden perusteella voi miettiä jo tulevaa? ”Kyllä tämä niin hyvin toimii, että kevään myötä hankimme vähintään kaksi uutta pönttöä lisää käyttöön ja hallille on myös tilattu jo 2990-litrainen Fuelk IBC-kontti”, Hämeenniemi kertoo lopuksi ■